Erozyon:

Yeryüzünde ana kaya üzerindeki toprağın çeşitli etkenlerle aşınıp, taşınmasıdır. Erozyon, tabiatın normal süreci içinde meydana geliyorsa buna normal erozyon denir ve jeolojik oluşumlar içinde cereyan eder. Şayet, insanın tabiattaki toprak-su-bitki arasındaki dengeyi bozucu nitelikteki müdahaleleri sonucu meydana geliyorsa buna hızlandırılmış erozyon denir.

Erozyon, nedenlerine göre şöyle sınıflandırılır;

Su erozyonu, Rüzgar erozyonu, Çığ erozyonu, Kitle hareketleri, Buzul erozyonu

Su Erozyonu:

Su erozyonu, diğer erozyon çeşitleri içerisinde en yaygın ve en etkilisi olduğundan özellikle yurdumuzda, toprak erozyonu denince suların neden olduğu erozyon akla gelir. Eğimli arazilerde, vejetasyon zayıfladığı veya tamamı yok olduğu zaman yere düşen yağmur damlaları, darbe etkisi ile toprak parçalarını yerinden koparır, parçalar ve yüzeysel akışa geçen yağmur suları bu toprak parçalarını sürükleyerek aşağılara taşırlar. Yüzeysel akış halindeki sular aşağılara indikçe, diğer yüzeysel akış suları ile birleşerek güçlenir ve giderek taşıma gücü de artar. Böylece, beraberinde taşıdığı toprak ve iri materyal miktarı çoğalarak, taşkın şeklinde akan ve büyük zararlara neden olabilen seller meydana gelir.

Su Erozyonu ile Mücadele:
Yamaç arazi ıslahında yetişme muhiti şartları sağlıklı bir biçimde etüt edilerek araziye yapılacak müdahale sonunda ulaşılmak istenen amacın isabetli bir şekilde ortaya konulması lazımdır.Erozyonla savaş çalışmalarının etkili ve ekonomik olabilmesi, tekniğinin iyi bilinmesine ve uygulanacak metodun doğru seçilmesine bağlıdır. Önemli olan diğer bir hususta yapılacak tesislerin yerinde ve amacına uygun bir şekilde yerleştirilmesidir.

Rüzgar Erozyonu:
Yeterli bitki örtüsü bulunmayan, oldukça düz ve geniş arazilerde, gevşek yapıdaki kuru ve ince bünyeli toprağın şiddetli rüzgarların etkisi ile parçacıklar halinde yerinden oynatılarak toz bulutları şeklinde yer değiştirmesi olayına rüzgar erozyonu adı verilir.

Rüzgar Erozyonu İle Mücadele:
Rüzgar erozyonu daha çok ziraat arazilerine zarar veren bir erozyon şeklidir. Ancak ormancılık faaliyetlerinin bulunduğu arazilerin rüzgar erozyonuna maruz kalması da söz konusudur. Koruyucu orman kuşakları ve rüzgar perdeleri tesisi ile kumul tespiti çalışmaları, rüzgar erozyonuna karşı alınacak en önemli tedbirlerdir.

Çığ Erozyonu:
Çığ; vadi yamaçlarında biriken kar örtüsünün iç ve dış kuvvetlerin etkisi ile başlayan ilk hareketler sonucu vadi tabanına doğru hızla kayması olayıdır. Çığ genellikle dağlık, eğimli ve engebeli arazilerde meydana gelir. Yerleşim alanlarını, iletişim hatlarını ve ulaşım doğrudan doğruya etkilemektedir.

Çığlarla Mücadele:
Yerleşim alanları ile iletişim hatları ve ulaşım yolları gibi tesislerin çığ zararlarına maruz kaldığı yerlerde çığ kontrolü çalışmaları yapılır. Can güvenliğinin söz konusu olduğu yerleşim alanlarının çığlara karşı korunması için çalışılacak sahalara ise öncelik verilir.

Kumullar:
İçerisinde humus, kil bağlayıcı maddeleri az, taneleri çok küçük ve kuru iken üstünde bir koruyucu toprak örtüsü bulunmadığı zaman, rüzgar aracılığı ile harekete geçerek bir yerden diğer bir yere taşınan kumlardır.

Kumul Tespit Çalışmaları ve Mücadele:
Kumul hareketlerinden, kıyıdaki arazilerin zarar gördüğü yerlerde veya sahil kumullarının içerilere doğru ilerleme eğilimi gösterdiği kısımlarda kumul tespit çalışması yapılabilir.

Orman rejimine giren veya Bakanlığımıza tahsis edilen kara ve kıyı kumul sahaları stabil hale getirilerek ağaçlandırması yapılacaktır.