Kurulu gücü 1000KW (1 MW) ya  kadar olan projeler için lisans almaya gerek yoktur.
30 Mayıs 2013 tarihinde 28603 sayılı numara ile Resmi Gazete’de yayınlanan, Elektrik Piyasasında Lisansız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik yürürlülüğe girdi.
Buna göre; isteyen herkes lisan almaya gerek olmadan kurılu gücü 1000KW (1MW) ya kadar kendi elektriğini üretebilecek ve fazlasını piyasaya satabilecek.
Ayrıntıları;
EPDK’nun ‘Elektrik Piyasasında Lisansız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliği’ne göre;
Kurulu gücü azami 1000 KW olan Hidroelektrik Santrali yapacak olan gerçek veya tüzel kişiler lisans alma, şirket kurma yükümlülüğünden muaf tutuldu.
Bir gerçek veya tüzel kişinin uhdesindeki tüketim yerine sadece kendine ait bir adet kurulu gücü azami 500 KW olan hidroelektrik santrali kurulabilir. Yönetmelik kaapsamında üretim yapılacak olan yer ile tüketim yapılacak olan yerin aynı dağıtım bölgesinde olması gereklidir.
Birden fazla gerçek ve/veya tüzel kişi, uhdelerindeki tesislerde tüketilen elektrik enerjisi için tüketimlerini birleştirerek bu Yönetmelik kapsamında üretim tesisi ya da tesisleri kurabilecek.
Tüketimini birleştiren gerçek ve/veya tüzel kişiler, bu Yönetmelik hükümlerinden yararlanmak amacıyla aralarından bir kişiyi vekalet akdiyle tam ve sınırsız olarak yetkilendirilecek.

MİKRO HES PROJESİNİN AŞAMALARI

1- KEŞİF VE DOĞRU PROJE SEÇİMİ
Arazi ve su kullanımı ile ilgili mevzuatta bahsi geçen onay ve izinleri alabilecek durumdaysanız Mikro HES projenize ait ana karakteristiklerin belirlenmesi gerekmektedir. Kurumumuz Mikro HES projeleri için keşif çalışması hizmetini ücreti mukabilinde sunmaktadır. Keşif çalışmasında anlık debi ölçümü ve coğrafi konum itibariyle en kısa su iletim kanalı ile sağlanabilecek optimum düşü tespit edilir. Kurulu güç optimizasyonun yapılabilmesi için su debisinin mevsimsel değişiminin (su rejiminin) de bilinmesi gerekmektedir.

2- İL ÖZEL İDARESİN’DEN KAYNAK KULLANIM BELGESİ’NİN ALINMASI
Mikro HES projesinin tesis edileceği araziye ait kullanım hakkını gösteren belge ile LÜY (Lisanssız Üretim Yönetmeliği) ekinde yer alan belgeleri İl Özel İdaresi’ne başvurarak “Kaynak Kullanım Belgesi”ni almanız gerekmektedir. Bu aşamada sizden fizibilite raporu talep edilebilir. Konu hakkında detaylı bilgiyi LÜY Yönetmeliği’nden ve İl Özel İdareleri’nden öğrenebilirsiniz.

3- BAĞLI BULUNAN DAĞITIM BÖLGESİNDEKİ DAĞITIM ŞİRKETİNE BAŞVURULMASI
Bu aşamada yapılması gereken işlemler LÜY (Lisanssız Üretim Yönetmeliği) ‘nde yer almaktadır.

4- YAPIM AŞAMASI
Projelendirme çalışmaları tamamlanmış, gerekli izin ve onayları alınmış olan Mikro HES projesinin şu yapım işleri yapılacaktır:
İnşaat İşleri (Regülatör, Su İletim Kanalı, Yükleme Havuzu, Santral Binası vb.),
Hidromekanik İşleri (Cebri Boru),
Elektromekanik İşleri (Türbin, Generatör, Trafo, Şalt vb.),
Enerji Nakil Hattı(ENH) ve Bağlantı Noktası Şaltı.

5- İŞLETME AŞAMASI
Geçici kabulü yapılmış olan Mikro HES uzun yıllar boyunca ülkemize “temiz enerji” ve yatırımcısına “yüksek fayda” sağlamaya hazırdır.

İsteyen Herkes Kendi Elektiriğini Üretebilecek.